lördag, september 22, 2007

Lite info om vad som händer i vårt grannland,Finland vad gäller höstens stickningar.

Det här kanske inte intresserar eftersom hänvisningarna går till finska bloggar,men förhoppningsvis finns det en och annan som läser som kan finska.
Men jag vill bara berätta att det händer stickrelaterade saker i mitt hemland.


Där håller dom på med en "Sockskörd"dom ska skörda sockor mellan 1/9-31/10.

T.o.m. 16/9 har det redan stickats 145 par.

Det är 120 st tjejer som har anslutit sej.En kul grej.Det är helt galet mycke med stickande tjejer/damer/i Finland.


Det stickas antingen till familjen eller till julklappar eller så skickas det till fängelser i Ryssland.Det finns många insamlingar både sockor och filtar mm.

I kväll mellan kl 18-24 samlas det tjejer och stickar lappar till lapptäcken,lapparna samlas in och sys ihop till täcken som skickas till behövande.Det finns en förening som heter Vaaka .Dom samlar ihop lappar som sys ihop av medlemmar och färdiga filtar.Därifrån skickas det ut filtar till behövande i hela världen.Dett lappjippo händer i 8 städer runt om i Finland,och kallas för "Lappnatt"och i Helsingfors sitter dom och stickar till kl 07 i morgonbitti.

Det hela började 2005 i april.Då fick dom ihop 30 filtar och en herrans massa lappar.Det kom 40 personer dn kvällen.Dom hade lappar med sej och det kom folk och lämnade lappar.

Nu har dom startat ett nytt"Ryck"(det kallas så)vet ej om det är rätt översatt.Den kallas för"Värm små tåna".Det finns en Förening som sammarbetar med flera Barnhem i Karelen .
Där finns det massor med övergivna barn som bor på barnhem.Dom behöver varma sockor/vantar/mössor.Storlek på sockor ska vara mellan baby-/till sko storlek 27
I Åbo finns det en kvinna som tar emot och skickar vidare. Hennes adress=
Maija Suomalainen Kukolantie 3 C 13 20900 Åbo.
Barnsockor går ju fort att sticka ,så jag kommer att sticka lite små sockor.
Sockorna ska vara av ylle eller strumpgarn,inte acryl.Det har heller ingen betydelse om man skickar 1 par eller 10.
Föreningen-Vaaka,har ett motto som lyder.

Om många gör lite så förändrar det världen.

4 kommentarer:

 1. Åh, vad glad jag blir att du skriver om detta och oj vad jag håller med dig!

  Undrar om Finland är bättre på att sticka sockar till hjälp för att det varit värre krig där nyss eller nåt sånt? Jag tycker det är glest mellan projekten i Sverige så jag tog strumpstickorna i mina egna händer och ska sticka sockar och ge till kyrkan som skickar vidare till frusna fötter...

  Tack Soili, för bra rapport!

  SvaraRadera
 2. Du har så rätt.Kriget satte sina spår som lever kvar även i dag.Där vet man att behovet finns och det är inte fel att hjälpa.Även om den går till Ryssland.Det finns ju många som behöver hjälp även här i Sverige,men det förs inte fram,man kan ju undra varför?Kommer ihåg synpunkterna som kom fram förra året här på nätet,ang Estalnd/Polen grejen.Gillade inte en del av synpunkterna.

  SvaraRadera
 3. Tack för alla duktiga "hjälpare" de är otroliga.
  De är riktiga hjältar!

  Kul att du skriver om projekt i finland, det är så bra inspirationskälla.
  Vackra pulsvärmare!
  Kram och en extra kram till finland

  SvaraRadera
 4. De där synpunkterna struntar jag i, vi kan ju inte alla tycka likadant och de som inte tycker som jag kan ju gå och läsa någon annan blogg istället då. Hur man än vänder sig har man rumpan bak brukar jag säga och det finns alltid de som tänker annorlunda, inget konstigt med det.

  Bry dig inte om vad folk tycker och tänker, vi vet själva hur vi vill göra och varför och det är det viktigaste.

  SvaraRadera